Aixam mopedbilar för smidig framfart

En mopedbil är ett mycket smidigt fordon att ta sig fram i tätorter och stadsmiljöer. De är små och enkla att manövrera samt väldigt lätta att parkera. De är optimala för ungdomar som fyllt 15 år, men även för vuxna som vill ha en liten och smidig bil med låga driftkostnader. 

En av de främsta tillverkarna av mopedbilar är AIXAM. De har dieseldrivna och eldrivna mopedbilar i sitt sortiment, till exempel finns serien eAIXAM som är en 100% elektrisk mopedbil och även 100% miljövänlig. AIXAM erbjuder dessutom många utrustningsmöjligheter för att mopedbilen ska kunna vara anpassad efter de behov som finns hos föraren.

En mopedbil räknas som en moped i trafiken och själva fordonet är klassat som en lätt fyrhjuling. För att få framföra en mopedbil i Sverige måste man vara minst 15 år gammal och inneha ett AM-körkort (Klass 1 moped). För att kunna få ett AM-körkort krävs förutom att man har åldern inne även ett körkortstillstånd, att man är permanent bosatt i Sverige (eller har studerat här i minst 6 månader), att man genomgått en utbildning hos behörig utbildare och har ett godkänt kunskapsprov på Trafikverket. Körkortstillståndet ansöker man om hos Transportstyrelsen, sedan kan man anmäla sig till en utbildning. I utbildningen ingår ett praktisk moment på minst fyra timmar där övningskörning i trafik är en obligatorisk del samt även ett teoretiskt moment. Man kan börja övningsköra från det att man är 14 år och 9 månader gammal. Kunskapsprovet gör man hos Trafikverket för att visa att man uppnår de krav som finns för att få inneha ett AM-körkort. 

När man har tagit sitt körkort så är det bara att njuta av friheten att kunna ta sig fram smidigt på vägarna. Vill man ha en mopedbil av hög kvalitet så hittar man ett brett utbud av mopedbilar från AIXAM hos Cittrabil, läs mer här https://cittrabil.se/mopedbilar/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *