Allt luktar inte naturligt gott

Allt luktar inte naturligt gott

Den gamla franska drottningen på 1700-talet Marie Antoinette sägs ha sagt en rad märkliga saker, som till exempel att det franska folket borde äta bakelser om de inte hade råd med bröd. Hon uppges också ha sagt att “det är bra att parfym finns, men det är synd att den behövs”. Huruvida citatet är äkta eller inte spelar kanske inte så stor roll, det finns dock en poäng i det. En del saker luktar inte gott av naturliga skäl och behöver lite hjälp på traven, genom att man adderar till exempel vätska, salva eller krämer med en tilltalande väldoft.

 

Väldoftande komplement

Ett exempel på en sak som inte luktar gott av naturliga orsaker är ju faktiskt vi människor. Vi släpper ut en ofantlig mängd obehagliga odörer genom till exempel svett, fisar, avföring och urin. En del av den doften stannar ju faktiskt på kroppen. Dessutom blir vi smutsiga och tvättar vi inte oss regelbundet är vi ingen trevlig upplevelse för människorna omkring oss. Parfymens funktion idag, till skillnad från hur det faktiskt var förr, är väl kanske inte i första hand att dölja odörer som smuts och svett utan snarare ge oss ett ytterligare väldoftande komplement när vi redan är rena.

 

 

Lagom är bäst

För många människor är det viktigt att dofta gott. Parfymer finns det därför en mängd av, med stor variation i doft, utifrån vilket sammanhang man är ute efter. Ofta spelar kön också en stor roll och många parfymer är rekommenderade för, eller direkt marknadsförda till, antingen män eller kvinnor. Det finns också en hel del status i olika parfymer, vilket gör att priserna varierar kraftigt. En del parfymer är mycket dyra och kostar tusentals kronor om de  till exempel kommer från ett etablerat märke eller är sponsrade av en känd person. Ett applicerbart råd är dock att lagom alltid är bäst!