Att köpa stål är en hel vetenskap

28 juli 2021 patrick pettersson

Man tycker att det borde vara enkelt att köpa stål. Det finns rör, det finns stänger och balkar. I princip är det järn som har behandlats på olika sätt för att hålla i avloppsrör, bärande konstruktioner och vara praktiska i hemmet på olika sätt. Men det är en hel vetenskap att köpa stål, och det beror på att stålet har olika standarder avsedda för diverse tillämpningar. 

En bro får inte gå sönder, till exempel, så den måste vara robust. Man behöver däremot absolut inte ha den högsta kvaliteten på stål för att tillverka en körplåt som man lägger över vägen för att göra den framkomlig. Varje sak har sina krav, och det där håller ingenjörerna reda på.

 

Olika tillverkningsmetoder

De som är experter på stålframställning vet vad de olika standardbeteckningarna betyder för den praktiska användningen. Det finns kallvalsade stålrör, och det finns varmvalsade stålrör. Det finns också fyrkantiga stålrör som kallas hålprofiler.

Stålet tillverkas och bearbetas i stora stålverk, bland annat i Ruhrområdet i Tyskland. Tyskarna är ju kända för sin höga kvalitet och teknologi, och de levererar stålrör, rundstänger och balkar för alla olika ändamål. Tillverkningsprocesserna skiljer sig åt, så det gäller att beställa rätt sort när man ska Köpa Stål.

 

 

Konsultera en riktig expert

Speciellt om du har ansvar för att uppföra en hållbar konstruktion bör du rådfråga en stålexpert på vilken sorts stål du ska köpa. Men stål används också till bruksföremål, som till exempel handtag, beslag, duschmunstycken, kranar och annan badrumsinredning. I verkstäderna köper man stänger av stål, som man sedan knipsar av och bearbetar till olika detaljer.

Vi är omgivna av stål, för det är en hållbar metall och den är dessutom snygg både i möbler och lampor. Ska du köpa stål, kan du få rör och stänger avkapade i de längder du vill ha. Konsultera en riktig stålexpert.

Fler nyheter