Enkelt och snabbt mögeltest

Enkelt och snabbt mögeltest

Mögel kan lätt bildas om man inte håller sitt hem torrt och vädrar det effektivt genom drag, minst ett par gånger om dagen i 5-10 minuter. I badrummet är det speciellt noga att vädra sedan man duschat, då det samlas mycket fukt där. Det är också viktigt att vädra i köket efter att man lagat mat, även fast man har haft fläkten på högsta nivå, för det bildas mycket fukt under själva matlagningen. En annan viktig sak är att se till att inte fläkten är full med fett och liknande smuts, för att utsuget ska bli tillfredsställande.

Man bör också undvika att torka kläder inomhus. Då är det bättre att använda en torktumlare eller hänga ut kläderna på tork. Likaså ska man försöka uppnå en så jämn temperatur som möjligt i sitt hem. Man bör inte ha kalla rum där fuktig och varm luft kan tränga in, för då bildas det kondens och fukt är det något som mögelsvampar trivs i.

Men skulle man nu ha fått en fuktskada är det viktigt att reparera den så snabbt som möjligt. På Mögel-test.se kan man enkelt beställa tester och snabbt få reda på om man har mögel i sin bostad och även vilket sorts mögel det i så fall är. Här finns bland annat ett enkelt snabbtest som man kan utföra, men det finns även andra tester som man kan beställa.

Snabbtestet används om möglet är synligt på väggar eller tak. I testet ingår bomullstopp, färgkarta och en detaljerad manual skickad till dig. Bomullstoppen stryker du på det område som du vill mögeltesta och stoppar sedan tillbaka den i fodralet. Sedan knäcker du den blå behållaren och då den bryts kommer vätskan att rinna ner i plasthylsan med mögeltestet. Efter 2 minuter kommer vätskan att ha skiftat färg och du kan jämföra det med färgkartan för att se om det är mögel eller ej.