Få ner elkostnaden med Luft/Luft värmepump

Månad för månad går man och betalar dyra elräkningar. Detta är något många vill göra något åt, för det finns ju betydligt roligare saker att lägga sina pengar på. Idag har vi tillgång till olika värmekällor. Vissa hushåll har direktverkande el medan andra har fjärrvärme, eldar ved eller pellets med mera. 

Något som blir mer och mer populärt är just värmepumpar. Dessa är inte bara billigare i drift utan också väldigt miljövänliga. En Luft/Luft värmepump är även bra för luftkvalitén inomhus då den rensar luften från damm och annat.

 

Måste placeras rätt

Många väljer att att köpa och installera en värmepump på egen hand. Detta är helt möjligt och man kan i de flesta städer hitta en affär som säljer dem. För att pumpen ska vara fungerande för hela huset måste den dock stå på rätt ställe och detta är inte helt enkelt att veta. 

 

 

Om man istället tar hjälp av ett företag som är experter på värmepumpar så har de koll på vart den bästa placeringen är. De vet också vilken storlek på pump du behöver för den ska värma upp huset. När man hyr ett företag för att installera värmepumpen har man rätt till ROT-avdraget och dessutom får man oftast garanti.

Inte lika bra norr som i söder

Luft/luft värmepumpen fungerar även på sommaren då den är mer som en AC. Dock är den inte lika effektiv på höst- och vinterhalvåret uppe i norra Sverige. Där bör man ha en annan värmekälla för att kunna stötta pumpen under de kallare dagarna.

Man kan säga att till fram till nollgradigt klimat ger pumpen bra värme. Blir det däremot -15 grader hjälper den inte lika mycket. Då måste det finnas något annat att som kan ge värme till hemmet. Det finns flera olika värmepumpar, men bor man i norra Sverige är det något annat man ska kolla efter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *