Fördelarna med att odla i pallkrage

18 juni 2021 jonas olsson

Att odla i pallkrage har många fördelar. Dels slipper man ryggont och ömma knän eftersom man inte alls behöver gräva. Ställer man dessutom flera pallkragar på varandra så att odlingsbädden kommer upp sparar man även ryggen när man senare ska vattna, rensa ogräs eller skörda. Man kan också odla på platser som annars inte vore möjliga som exempelvis på en klipphäll eller balkong. 

Det går också snabbt att komma igång, eftersom man inte behöver gräva utan bara placerar pallkrage där man vill ha den och sedan fyller den med bra och näringsrik jord. Väljer man att placera pallkragen på gräsmattan kan det vara bra att först lägga en markduk i botten innan man fyller på jord. På så vis slipper man mycket av det ogräs som annars kan leta sig upp underifrån. Vid odling i pallkrage på balkong kan det istället vara bra att lägga plast och lecakulor i botten, för att slippa att balkongen översvämmas varje gång man vattnar.

 

Så lyckas man med pallkragsodlingen

Man kan odla det mesta i pallkragar bara man anpassar jordmängden efter växternas rötter. Ska man exempelvis odla potatis kan det krävas två till tre jordfyllda pallkragar staplade på varandra för att plantorna ska trivas. Enda nackdelen med vanliga pallkragar av trä är att de inte är anpassade för fuktig odlingsmiljö och går sönder efter ett par säsonger. Pallkragens ursprungliga funktion är nämligen för att underlätta transport av mindre gods på lastpallar. 

 

 

Tåliga pallkragar i cortenstål

Vill man ha en pallkragsrabatt som håller länge och slippa pallkragar som ruttnar och går sönder, kan man satsa på pallkragar av andra material än trä, som till exempel cortenstål. Det finns företag som tillverkar både odlingslådor och odlingsramar i kraftig cortenstål. Materialet är trögrostande och perfekt för alla typer av väder och får med åren en vacker rödbrun yta.

Fler nyheter