Hamburgarens historia!

22 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Hamburgarens historia!

Hamburgare är en godbit som kan avnjutas av människor i alla åldrar, men ibland glömmer vi bort hur länge de har funnits. Det är dags att ta en titt tillbaka! Från de ursprungliga formerna som serverades i Tyskland för hundratals år sedan – som ofta innehöll en kombination av nötkött, fläsk, bacon och till och med hästkött – till dagens klassiska hamburgare med pickles och ost; det här är hamburgarens historia! Så ta fram dina bullar och låt oss börja… du vill inte missa denna saftiga historia.

På 1800-talet tog tyska invandrare med sig hamburgare till USA. Amerikanerna började äta hamburgare i början av 1900-talet, ofta serverade på marknader och karnevaler. År 1921 var hamburgaren redan tillräckligt populär för att finnas med på menyn på restauranger i New York City.

Hamburgare

Snabbmatens intåg

Snabbmatsrevolutionen i 1950- till 1970-talen förändrade hur amerikanerna åt hamburgare. McDonald’s, Burger King och Wendy’s var bland de första snabbmatsrestaurangerna som erbjöd hamburgare i hela landet. De hamburgerbitar som användes på dessa restauranger var tunnare än traditionella hemlagade versioner, vilket gjorde att de kunde tillagas snabbare. Detta gjorde att snabbmatskedjorna kunde servera hamburgare snabbare än någonsin.

På 1980-talet kom en ny trend: gourmetburgare. Dessa exklusiva versioner av den klassiska hamburgaren innehöll ingredienser som getost, guacamole och karamelliserad lök. Strax därefter kom veggieburgare gjorda av växtbaserade ingredienser på marknaden. Snabbmatsrestauranger började också erbjuda hälsosammare alternativ, som kalkonburgare, hamburgare med låg fetthalt och till och med hamburgare med svarta bönor.

Idag finns hamburgare i alla former och storlekar. Det finns något för alla, från klassiska varianter gjorda med köttfärs till växtbaserade patties. Oavsett om du gillar dina burgare stora och saftiga eller små och hälsosamma är det lätt att hitta en läcker burgare som passar. Ett hett tips om du befinner dig i Stockholm är Östermalmsgrillen, bästa hamburgarna på Östermalm.

Fler nyheter