Hjälp till att minska smittspridningen  

Det pågår en medicinsk kapplöpning om att vara först med ett vaccin mot Covid-19, sjukdomen som uppstått av det så kallade Coronaviruset. Ett virus som har lett till en pandemi och att flera länder totalt stängt hela sina verksamheter i så kallade “lock downs”. Under tiden som alla väntar på vaccinet som ska göra oss immuna mot sjukdomen hanterar både länder och individer viruset på olika sätt. En del har fortsatt som vanligt medan andra skyddar sig inte bara med avstånd och att jobba hemifrån, utan även med både munskydd och plasthandskar. 

 

Handsprit och desinfektionsmedel 

Någonting som också används för att bekämpa viruset är mängder av handsprit och annat desinfektionsmedel. Det kan man använda för att till exempel döda virusbakterier på händerna, och därmed undvika att sprida viruset vidare till saker och människor som man vid senare tillfälle rör vid. Det kan också användas till virussanering. Virussanering låter lite som att man helt enkelt förintar viruset, men låt er inte luras av hur det låter. Virussanering har en viktig funktion i bekämpningen av viruset, men det utplånar inte viruset från planeten. Däremot är det nyttigt i mindre sammanhang.  

 

Undvik att föra smittan vidare 

När man talar om virussanering syftar man på desinfektionsmedel som säkrar särskilda ytor eller föremål från viruset. Det kan till exempel vara en kontorsyta eller en brits på ett sjukhus. En effektiv virussanering är helt nödvändig för att inte sprida ett virus vidare. Har du som läkare till exempel haft besök av en Covid-19-sjuk patient och lyssnat på hens hjärta och lungor kan det ju vara en bra idé att det inte fastnar virusbakterier på stetoskopet. Annars riskerar viruset att föras vidare till nästa patient som blir undersökt – och inte minst till läkaren själv. Vi kan alla göra vårt bästa, men vi behöver medlen. Läs mer om virussanering här: https://www.svenskskadedjurssanering.se/virussanering 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *