Katedralskolans träd dog med stolthet tack vare en arborist i Lund

14 september 2021 william eriksson

Lund är inte bara känt för sitt universitet, Lundakarnevalen och som hemstad till höjdhopparen Linus Thörnblad. Lund är även känt för sina träd. Eller åtminstone ett specifikt träd. Nämligen det som stod på Katedralskolans innergård i mer än 150 år. Det var en sorgens dag när en arborist i Lund en dag 2012 fattade beslutet att det på grund av sjukdom inte fanns något annat väl än att fälla det så symboliska trädet som stått på samma plats sedan 1857.

Men det ingår i en arborists arbete att ibland behöva ta tuffa beslut. För att hugga ned ett så symboliskt träd och med ett så stort historiskt värde som boken på Katedralskolan krävs det att arboristen verkligen är säker på sin sak. Det är också ett modigt beslut att ta. Det fanns garanterat många röster som vill behålla trädet till vilket pris som helst. Som inte kunde acceptera att det var sjukt. Men en arborist vågade alltså ta det nödvändiga beslutet.

 

Svårt att släppa taget

Som arborist gäller det att veta var gränserna går för träd som går att rädda och träd som dessvärre måste tas bort. Det är ett beslut som inte vilken amatör som klåpare som helst kan ta. Hade rektorn på Katedralskolan, eller någon annan med emotionell koppling till skolan, fått bestämma så är risken att trädet stått kvar. För att det ibland kan vara så oerhört svårt att släppa taget om någonting som betyder väldigt mycket.

Men risken är i så fall att sjukdomen hade spridit sig till annan grönska i området. Till slut hade trädet börjat förfalla och utgjort en fara för sig själv och annat i närheten. Nu hade Lund istället chansen att låta trädet dö med värdighet. Tack vare att en arborist insåg att det inte skulle klara sig längre. Nu står det dessutom ett nytt träd på Katedralskolans innergård.

Fler nyheter