Låt en låssmed uppgradera låsen

14 juni 2021 jonas olsson

Bra lås kan skapa trygghet och minska oron för inbrott, även om det är svårt att helt stänga tjuven ute. Men faktum är att bra lås får många tjuvar att avstå, eftersom det blir för krångligt och tidskrävande att bryta sig in. Men man behöver också bra lås för att försäkringen ska gälla. Därför kan det vara bra att lite då och då låta en låssmed se över bostadens lås och inbrottsskydd. En erfaren låssmed vet hur tjuven tänker och kan enkelt hitta bostadens svagheter. 

Men det gäller också att tänka på den egna säkerheten, och om brand skulle uppstå. Då är det bra att ha ett lås som också är enkelt att öppna inifrån så att man snabbt kan ta sig ut. Ibland räcker det med att förse dörren med ytterligare ett lås som man bara låser då man inte är hemma, så kallade sju- och nio-tillhållarlås. Bor man på nedre botten kan det vara en god idé att även montera lås på fönstren så att även dessa måste öppnas med nyckel.

Så länge håller ett lås

Ett lås håller ungefär i femton till tjugo år men det kan vara bra att se över låsen tidigare än så. Ibland ändras försäkringsbolagens krav på lås, och för att försäkringen ska gälla vid inbrott måste låsen vara godkända. Det kan också vara bra att som nyinflyttad se över inbrottsskyddet och byta låsen. Många låssmeder gör kostnadsfria hembesök i samband med en offertförfrågan om byte av låssystem och uppgradering av säkerheten. 

Idag finns det många olika slags låssystem att välja mellan. Vissa lås öppnas med en kod, vilket kan vara en bra lösning för dem som ofta tappar bort nyckeln. Men det finns också lås som öppnas med nyckelbricka, eller blipp som det också kallas. Sådana lås passar bra i lokaler dit många har access.

Fler nyheter