Larmcentral – vem ringer du om olyckan är framme?

23 maj 2023 Maja Bergman Lindberg

Att ha en larmcentral nära till hands vid en olycka är avgörande för ens egna säkerhet. Oavsett om det är en privatperson eller företag som drabbas är det viktigt att ha en plan och veta vem man ska ringa efter olyckan. Men vad gör egentligen en larmcentral?

Vad är en larmcentral?

En larmcentral är en organisation som tar emot nödsamtal och vidarebefordrar dem till relevanta räddningstjänster. Det kan vara allt från polis, brandförsvaret, ambulans och annat. Larmcentralens uppgift är att koordinera räddningsinsatser och se till att hjälp kom fram så snabbt och effektivt som möjligt. Vid olyckor behöver du snabb och professionell hjälp. En larmcentral är ofta första instansen som tar emot ditt samtal och därefter kan räddningspersonal dirigeras till rätt plats.

Larmcentral

Hur fungerar en larmcentral?

När du kontaktar en larmcentral tas ditt samtal emot och du kommer att få prata med en operatör som arbetar på larmcentralen. Det är viktigt att du är lugn och tydlig när du beskriver vad som har hänt och var du befinner dig. Efter att ha fått informationen om din olycka analyserar operatören din situation för att förstå vad du behöver hjälp med och vilken typ av resurser som behövs för uppdraget. Operatören kan samla in mer information från situationen genom att be dig att svara på detaljerade frågor. Beroende på situationen kan operatören behöva vidarekoppla ditt samtal till en specifik räddningstjänst eller en specialist som kan ge dig bästa möjliga hjälp.

När ska man ringa en larmcentral?

Det är viktigt att ha klart för sig när man ska ringa en larmcentral och vad man ska göra om en olycka sker. Om någon har skadat sig, det brinner eller om det är en fara för miljö och hälsa är det viktigt att kontakta en larmcentral så snabbt som möjligt. Det kan också vara klokt att ta kontakt med larmcentralen om du är osäker på vad du ska göra eller om du behöver hjälp med att lokalisera en person eller plats.

Läs mer här: https://www.secass.se/larmcentral/

Fler nyheter