Läs på om attefallshus regler innan byggnation

Ibland kommer man till insikt att man inte har tillräckligt med yta i sitt hem för att få plats med det man önskar. Det kan handla om allt från tillräckligt förrådsutrymme till en plats att kunna utöva en hobby eller erbjuda gäster en sängplats. När man är i behov av mer utrymme så finns det lite olika vägar man kan gå för att uppfylla det behovet.

Man kan till exempel uppgradera till ett större hem, bygga ut det befintliga, hyra en extra bostad eller bygga ett attefallshus på tomten. Det som kan vara det mest ekonomiska och smidigaste alternativet och som inte alltid kräver bygglov är det sistnämnda. Ett attefallshus kan användas till allt från ett förråd till en extra bostad och de ser dessutom väldigt trevliga ut på tomten. 

Något för alla behov och stilar

Det finns massor av olika attefallshus att välja mellan från flera olika leverantörer. Känner man sig händig kan man köpa en byggsats och sätta ihop det själv, vilket i regel minskar utgifterna kopplade till byggnationen av huset. Vissa leverantörer erbjuder flera olika tillval som man kan göra på sitt attefallshus för att det ska kunna uppfylla de behov man har samt passa in stilmässigt.

Ett attefallshus som ska användas som permanent boende ska innehålla allt som finns i en “vanlig” bostad, såsom köksdel, toalett/badrum och möjlighet till förvaring. Komplementbostadshuset ska dessutom vara tillgängligt och användbart för personer som har nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Reglerna är inte lika strikta om huset exempelvis ska användas som förråd eller gästhus.

Kolla alltid upp vad som gäller för att vara på den säkra sidan

Man måste dock förhålla sig till vissa regler när man ska bygga ett attefallshus, då det till exempel finns sådant som kan påverka på ett sätt så att lovfriheten inte gäller på den aktuella tomten. Läs mer om vilka regler som finns vid byggnation av attefallshus på hus-bloggaren.se.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *