Optimera avsättning till tjänstepension

02 september 2021 Cecilia Olsson

Att gå i pension är något som många ser fram emot efter ett långt arbetsliv. Tänk att inte behöva kliva upp en bestämd tid på morgnarna och istället för att stressa i sig frukosten kunna njuta av den i lugn och ro så länge som önskas. Varje dag blir helgdag och man kan fylla sina dagar med de aktiviteter eller sysslor som man själv föredrar. Det man dock bör vara medveten om, samt planera för, är att man inte kommer att få lika hög inkomst varje månad. 

Man blir inte rik av att gå i pension, men man kan försöka få ut mesta möjligt av den

Även om man som pensionär i regel inte har jättehög inkomst varje månad så finns det fortfarande saker man kan göra inför pensionen för att se till att utbetalningarna blir så höga som möjligt. Det som har störst inverkan är om man ser till att man får tjänstepension i tillägg till den allmänna pensionen. Även om de allra flesta arbetsgivare betalar in tjänstepension så är det ingen garanti att man får det bara för att man har en anställning. Kolla därför upp vad som gäller hos just din arbetsgivare. 

Se till att alltid få pensionsavsättning 

Tjänstepension utgör för många den största delen av pensionen som utbetalas. Den allmänna pensionen är nämligen inte inte speciellt hög, men kompletteras ofta med just tjänstepension. Ju tidigare man får tjänstepension desto mer pengar blir det på ålderns höst och även storleken på månadsinkomsten har stor inverkan eftersom det avsätts en viss procent av lönen till pension. Håll därför koll på vad som gäller på arbetsplatsen.

Det är inte heller alla arbetsgivare som betalar premier till tjänstepension när man är sjuk eller föräldraledig, men då finns det försäkringar som gör det istället. Gå in på afaforsakring.se och läs mer om hur du kan optimera avsättningen till tjänstepensionen. 

Fler nyheter