Vilka regler gäller för brunnsborrning i Örebro?

20 mars 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Om du är bosatt i Örebro och nyligen har bestämt dig för att ta steget och låta borra en egen brunn på din fastighet, så grattis – du har fattat ett otroligt smart beslut! Att ha tillgång till rent vatten är viktigt både för människors hälsa och för miljöns hållbarhet. Men innan du ringer in en borrfirma eller börjar gräva själv är det viktigt att förstå de lokala reglerna för brunnsborrning i Örebro. I det här blogginlägget utforskar vi exakt vilka tillstånd och krav som måste uppfyllas för att du ska kunna njuta av din nya personliga vattenförsörjning utan några juridiska begränsningar. Så låt oss dyka ner i varför förståelsen av de juridiska förutsättningarna för brunnsborrning i Örebro inte bara bör övervägas utan prioriteras som nummer ett när du ger dig ut på ett så spännande utomhusprojekt.

 

Först och främst är det viktigt att notera att varje markägare måste få ett tillstånd från Länsstyrelsen i Örebro län innan arbetet med en brunn kan påbörjas. Detta innebär bland annat att en ansökan ska lämnas in, som innehåller uppgifter om bland annat storleken på ditt markinnehav och vilken typ av vatten du planerar att utvinna. När detta har godkänts, kommer du att få ett tillstånd som gör det möjligt att påbörja borrningen och som du måste ha till hands hela tiden.

brunnsborrning

Handläggningstiden kan vara lång

Tänk på att handläggningstiden kan vara lång och om du inte får rätt på ansökan så kommer du behöva skriva om den och komplettera. Även detta gör att handläggningstiden blir lång. För att undvika detta, gå via ett företag som har lång erfarenhet av brunnsborrning, exempelvis Borrwik.

 

Det finns två skäl till detta krav på tillstånd. För det första bidrar det till att skydda de lokala grundvattentäkterna genom att se till att lämpliga säkerhetsåtgärder vidtas under borrningen och genom att övervaka vattenkvaliteten och produktionen. Dessutom krävs tillstånd att bidra till att skydda den lokala miljön och se till att eventuella negativa effekter minimeras.

 

 

Fler nyheter