Klara fönster gör inte datorn snabbare

15 oktober 2021 patrick pettersson

Någonting som kan hjälpa dig att få datorn att jobba snabbare om den hänger sig ofta är att försöka stänga så många fönster du kan. Du måste inte ha alla fönster öppna samtidigt. Det kommer göra att datorn behöver jobba hårdare, och därmed långsammare. Fönster, säger du? Men fönsterna är ju stängda? Det blir ju så kallt och dragigt om de står öppna. Men däremot står dörren på glänt. Går mitt internet snabbare om jag stänger den istället?

Nu är det förvirrat. Nu talas det om olika slags fönster. Det är inte dina bokstavliga fönster av glas som får din dator att jobba långsamt. Inte de som du tittar igenom för att få se vad som utspelar sig utanför fönstret. Inte de som är så förbaskat svåra att putsa och som blottar sin smuts så fort solen står på. De fönsterna har överhuvudtaget ingen påverkan på din dator och hur snabbt det går för dig att gå in på Aftonbladets hemsida.

 

Vad klarar ett fönster?

Om dina fönsterrutor skulle påverka din dators hastighet måste det vara något slags superfönster. Vad klara fönster egentligen av? De brukar ju inte ha något annat syfte än att släppa in ljus och luft. Få ett rum att se mindre instängt ut. Att tro att de ska klara av att göra någonting mer än så är nog att ha för höga förväntningar på sina fönster. Även om du såklart ska kunna begära en hel del.

De fönster som eventuellt får din dator att fungera sämre är till exempel sådana som du öppnar i din webbläsare. De kallas också för fönster. Har man för många öppna, då får datorn fler saker att tänka på. Men visst, för all del. Stäng fönsterna i ditt hus eller lägenhet också. Det kanske hjälper. Desperata lösningar kräver desperata åtgärder. Vad har du att förlora?

Fler nyheter