Kul att veta när du är på jakt efter vitvaror i Bromma

09 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Kul att veta när du är på jakt efter vitvaror Bromma

Det finns en del utrustning i hemmet som vi nu för tiden tar för givet, men som faktiskt inte har funnits i varje hem speciellt länge. Kylskåpet är en sådan apparat. Det är svårt att föreställa sig en tid då människor inte hade ett sätt att hålla maten kall, men det är inte så länge sedan i det stora hela. Här i Norden har vi länge använt oss av så kallade jordkällare, som har använt kylan som kommer från jorden för att lagra livsmedel och på så sätt förlänga deras livsstid.

De första kylskåpen uppfanns faktiskt i början av 1800-talet, men det var inte förrän i början av 1900-talet som de började bli vanliga och användas i hemmen. De första kylskåpen var mycket stora och inte särskilt effektiva, så de användes främst i företag. Det var inte förrän på 1920-talet som kylskåp för hemmabruk blev vanligare. Tekniken hade gått framåt och de kunde göras mer kompakta och även mycket billigare.

vitvaror bromma

Kylskåp i vart hem

Numera har nästan alla hem i Sverige ett kylskåp och vi köper cirka 1,3 miljoner nya varje år. Ett nytt kylskåp kostar vanligtvis mellan 3 000 och 10 000 kronor, beroende på storlek och funktioner. Det går även att köpa begagnade så klart, men med tanke på allt som har hänt inom området med energi effektivisering och dylikt så är det nog att rekommendera att ändå köpa nytt.

Hur fungerar ett kylskåp? De flesta kylskåp använder numera ett så kallat kompressorsystem. Kompressorn cirkulerar en kylvätska genom spolarer i kylskåpet. Spolarna avger värme till uteluften samtidigt som de drar bort värme från insidan av kylskåp, vilket håller maten kall. Kylvätskan cirkuleras sedan tillbaka till kompressorn där processen börjar om igen. Det finns också kyl- och frysdiskar som fungerar på liknande sätt.

Fler nyheter