Logistikens historia: Varifrån ordet kommer och vad det omfattar

05 december 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Logistikens historia: Varifrån ordet kommer och vad det omfattar

Logistikens historia är en lång och intressant berättelse. Ordet logistik kommer ifrån det grekiska ordet logistike, som betyder räkning eller beräkning. Logistik innefattar allt som har med transport och förflyttning av varor att göra. Det omfattar allt från produktion och inköp till distribution och slutligen försäljning. Den nyaste inom logistik är 3PL, eller tredjepartslogistik. 3PL innebär att företag anlitar tredje part för att sköta deras lagerhantering och andra logistiska uppgifter som kan vara kostsamma och tidskrävande om de utförs av det tillverkande företaget. Logistik är ett viktigt verktyg för att säkerställa leveranser till kunderna, och det har blivit alltmer avancerat med de nya tekniska lösningar som finns.

Från drönare till molnbaserad programvara – det nuvarande logistiklandskapet är i ständig utveckling och kommer säkert att fortsätta att förändras i takt med att tekniken utvecklas. Så nästa gång du tänker på logistik, kom ihåg dess gamla rötter i beräkning och räkning – men också dess moderna tillämpningar som ser till att varorna kommer dit de ska!

3PL

En viktig del av näringslivet

Med företag som i allt högre grad använder sig till 3PL, blir just transporten av varor viktigare än någonsin för alla företag som vill att deras produkter ska komma fram på ett säkert och effektivt sätt. Logistik kommer att fortsätta att vara en viktig del av det moderna näringslivet, och den teknik som används för att stödja den kommer bara att bli bättre med tiden. Ett företag som ligger i framkant inom detta område är Hillmers logistik, kolla in deras tjänster här: https://www.hillmerslogistik.se/tjaenster#3pl

Inom logistiken innebär ”on demand” att leveransen av varor kan anpassas för att uppfylla kundens specifika behov. Det kan till exempel handla om att skräddarsy leveranstider, välja specifika leveransplatser eller begära specifika typer av förpackningar. Leveranser på begäran blir alltmer populära i takt med att kunderna vänjer sig vid den bekvämlighet och flexibilitet som de erbjuder. Detta ställer så klart helt andra krav på logistikföretagen än vad som gjordes för säg 50 år sedan.

Fler nyheter