Studenttårta fixas av konditori i Huddinge

15 juni 2022 patrick pettersson

editorial

Det var äntligen dags för Milena att ta studenten. Hon hade kämpat sig igenom gymnasieåren och nu stod äntligen framtiden på tröskeln. Självklart skulle familjen ha en studentfest för henne. Hennes mamma och pappa planerade för att samla släkt och vänner på studentdagen. 

Milenas mamma Ewa var en duktig kock. Hon skulle säkert kunna ordna mat själv, som passade både den polska släkten och de svenska vännerna. Vad gällde tårta, så var det dock lite värre. De ville gärna ära Milena med en vacker studenttårta. Ewa hade sett bilder på tårtor som var dekorerade med en studentmössa. Det hade varit roligt att kunna överraska med en sådan.

Ewa besökte därför ett Konditori i Huddinge, staden där de bodde. Hon blev glatt överraskad av hur många varianter av tårta de kunde erbjuda. Det fanns foton på tårtor som de hade bakat förut. Hon bläddrade i fotopärmen ett tag innan hon bestämde sig.

 

Konditori

 

Tårta i form av studentmössa

Det skulle bli en tårta formad som en studentmössa och som hade marsipanrosor och svenska flaggor som dekoration. Inuti skulle tårtan vara utformad som en prinsesstårta. Det var en av Milenas favoriter, så det passade bra. Det skulle bli många gäster, så Ewa beställde två tårtor från konditoriet.

När hon ändå var på konditoriet kunde hon inte motstå att köpa med bröd. De såg så goda ut och skulle passa till kvällens soppa. Det gjorde de också, men familjen blev lite förvånade. Det var inte likt Ewa att handla bageribröd till en vanlig tisdagsmiddag. Gott var det i alla fall.

När studentdagen infann sig, hämtade Ewa tårtorna. De var precis så fina som tårtorna på bilderna hade varit, om inte ännu finare. Gästerna tog glatt för sig av all mat. Den var lika god som Ewas mat alltid var. När sedan tårtorna bars in så gick det ett sus genom församlingen. Milena själv var däremot alldeles mållös.

Fler nyheter