Svetsarbete med kvalité

Licenssvetsning är ett ord som hänger kvar trots att det inte officiellt längre är ett begrepp. Men i vardagligt tal så letar man efter licenssvetsning när man vill ha ett garanterat bra resultat av ackrediterade och utbildade proffs på svetsning.

Detta är såklart väldigt viktigt, speciellt om man diskuterar svetsning i rostfritt och syrafast material. Att lära sig svetsa kan de flesta göra, men att svetsa bra är en konst i sig. Ackrediterade svetsare och firmor går under SS-EN 287 eller SS-EN 9606 och är registrerade för professionellt arbete. 

Hitta rätt svetsfirma

Licenssvetsning i Jönköping är lätt att hitta på nätet. Söker man på exempelvis licenssvetsning och Jönköping så får man flera resultat. Ordet hänger som sagt kvar som en stämpel för arbete med kvalitetskrav. Men licenssvetsning är ett samlingsbegrepp för många olika licenser.

Det finns licenser för olika svetstekniker och material. Några av de vanligaste är mig/mag och tigsvetsning. För att kunna arbeta som licensierad svetsare så krävs utbildning och ett avlagt prov för att kunna få sin svetslicens. Med en licensierad firma så vet man att det borgar för kvalité och att man kan ställa höga krav på slutresultatet.

Kraven är höga på licensierade svetsare

För att bli godkänd och få licens på de olika materialen och teknikerna så krävs avlagt prov där proven både okulärbesiktigas, röntgas och strömvärden mäts. För att avlägga godkänt prov så krävs det ett slutresultat fyra på en femgradig skala. Normalt svetsarbete brukar ha ett kvalitetskrav på tre på samma skala, men detta varierar såklart beroende på arbetets natur.

Det är som sagt en konst att lära sig att bli en bra svetsare och licens är inget som är lätt att få utan en gedigen utbildning i ämnet. Är du i behov av svetsarbete så är det bra att undersöka att företaget har rätt licenser för arbetet som ska utföras.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *